14 maart 2016
14 maart 2016

Het oppaswerk:
In eerste instantie is Helena begonnen voor enkele uurtjes of avonden. Nu komt ze soms een heel weekend, als wij, de ouders, beiden moeten werken en opa en oma ook niet kunnen oppassen.

Langzaam maar zeker is Helena heel vertrouwd geworden voor de kinderen en voor ons. Vanaf het begin maakte zij makkelijk en op een speelse manier contact met onze dochter (toen 3 jaar). Onze zoon was toen nog een dreumes van bijna 2 jaar.

In het begin was het even wennen denk ik voor Helena met twee nog best jonge kinderen, die nog middagslaapjes deden. Maar ze groeide erin en trok ook steeds meer taken naar zich toe, zoals bijvoorbeeld koken. Ook zocht zij bewust naar aktiviteiten die zij met de kinderen ging ondernemen. Zoals bijvoorbeeld naar buiten gaan, omdat wij het als ouders ook belangrijk vinden dat de kinderen dagelijks voldoende frisse lucht krijgen.

Wat opvalt is dat Helena alle op- en aanmerkingen ter harte neemt en ook onmiddellijk in de praktijk brengt. Zoals: niet teveel snoepen, voldoende fruit etc.

Ook heeft Helena uit zichzelf altijd een verslagje geschreven over hoe het oppassen verlopen is, zodat wij altijd op de hoogte waren van de gebeurtenissen.

Ook is Helena consequent naar de kinderen, meestal lief maar daar waar het nodig is ook streng. Ze brengt de kinderen ook naar bed, in bad tanden poetsen en dergelijke en verhaaltjes voorlezen.

Vooral is Helena lief met de kinderen en houdt ze van grapjes maken met de kinderen en nu ze wat ouder zijn is dat natuurlijk meer nog het geval.

Wat doet Helena met de kinderen:
Wij zijn nogal een actieve familie, maar wat dat betreft is Helena ook altijd wel in om iets te ondernemen met de kinderen; Dus gaat ze met de kinderen naar de kinderboerderij of bij slecht weer naar een binnenspeel gebeuren (Ballorig) of zwemparadijs. Helena is ook bewust op zoek gegaan naar activiteiten. In het begin was dat nog zoeken omdat de kinderen waar Helena eerder op had gepast al wat ouder waren. Maar zoals ik eerder beschreef lukte dat steeds beter. Soms nam Helena een (gezeldschaps)spel mee of ging ze verven of kleien met de kinderen.

De kinderen en ontwikkeling:
Heb zeker het idee dat de kinderen het naar hun zin hebben bij Helena. Vooral als ze actieve dingen kunnen doen. Ook is Helena voor hun zo vertrouwd dat zij zich veilig voelen bij haar en om haar roepen als wij er niet zijn.

Helena is zich heel goed bewust van alle ontwikkelingen die de kinderen doormaken. Met name bij onze jongste heeft zij de hele ontwikkeling heel bewust meegemaakt en vielen haar specifieke dingen op die hij al kon, bijvoorbeeld: hoe hij enorme groeisprongen maakte qua taal.

Overdracht:
Helena is iemand die geen blad voor de mond neemt maar op een goede manier. Ze heeft humor en als ze ergens mee zit dan zal ze dat echt wel laten weten. Andersom kan je Helena makkelijk aanspreken en zal zij altijd haar best doen om je tegemoet te treden. Zij is consequent, eerlijk en betrouwbaar en niet te vergeten heel flexibel. Met onze beroepen bijvoorbeeld kan het nogal eens later worden dan gepland, en daar doet Helena nooit moeilijk over.

Ook bespreekt zij vantevoren met ons of het ok is als ze een bepaald plan heeft; bv naar het zwemparadijs.

Ze bespreekt ook altijd met ons hoe ze de kinderen aan heeft gepakt, zeker als er een eentje niet heeft willen luisteren. Daarbij vraagt ze of we op een lijn zitten qua aanpak en staat ze altijd open voor feedback.